10 Mart 2014 Pazartesi

Koltuğa Fermuarla Bağlı Minik Yastıklar

Koltuklarıma kılıf dikerken başka modellerde pek göremediğim fermuarlı kılıfları nasıl dikeceğime çok kafa patlattım. Önce dikmesem dedim ama bunlar çok kullanışlı. Kim buldu bilmiyorum ama tam bir cin fikir. Mont fermuarları gibi açılan fermuarın bir parçasını koltuğa, bir parçasını yastığa dikmişler. İstediğin zaman çıkarıyorsun. İçi yumuşacık. Süngerin üzerine bir sıra elyaf sarmışlar. Kanepede uzanırken yastık düştü derdi yok. Tam boyun oyuğuna oturuyor. 
Görüntüsü aşağıdaki gibi:


Yastık çevrilinceki görüntüsü. Arka planda da ben kendimi dağıtmış halde dikiş dikerken oğlumun yere yatmış dikiş makinesinin kutusuyla oyun oynaması görünüyor.

İçteki süngere koltuk kenarının şeklini vermek için tam kıvrılma yerinden 3-4 cm yüksekliğindeki süngeri boylu boyunca 1 cm kalacak şekilde kesmişler. Hem kılıfını çıkarmak için bir fermuar yapmışlar, hem de koltuğa birleştirmek için mont fermuarlarından takmışlar. Koltuğa birleşecek fermuara bir de kapak yapmışlar. Böylece arkadan fermuar yerine aynı kumaştan bir kapak görünüyor.


Dikdörtgen içine alınmış dikişe dikkat.
Burada dikkatinizi bir noktaya çekeceğim. Orijinal kılıfı incelerken fermuarın üst kısmında görülen dikiş bana her şeyin bir sebebi vardır dersini verdi. Oradaki dikiş, hiçbir anlamı yok gibi görünüyordu. Hatta herhalde kumaş artıklarını birleştirerek değerlendirmek için görünmeyen yerine parça kumaş koydular diye düşündüm ve kafama göre tek parça kestim kumaşı, diktim. Amaa, süngere geçirince benim süngerim kazık gibi dimdik durdu. Demek ki , oradaki gereksiz görünen dikiş, aslında kılıfın şekil almasına yarıyormuş. Daha öğrenecek çok şey var, çoook.
Diğer yastıkta iki parça yaptım, çok güzel oldu. Hatalı yaptığımı da atmadım. Kıvrılma yerine ince bir dikiş çektim, sorun halloldu.

Kapaklı fermuar da aynen pantolon fermuarı dikerken yaptığımız gibi yapılıyor. Kılıfı çıkarmak için diktiğim fermuar metre ile satılan fermuarlardan.

Bir de üstte kalacak kısmı diğerinden her yönde 1'er cm fazla yapınca dikişli kısımlar altta kalıyor, daha güzel görünüyor. İşte diktiğim yastığın kanepeye tutturulmuş hali:

Bu da dikilmiş son hali.

Bunu niye anlattım? Eğer ki bir gün kılıf dikecek olursanız, bunu bir düşünün. Ben, burada yayınlamadığım başka bir modeldeki kanepeme de kumaşım kalırsa, ya da hoşuma giden başka bir kumaş bulursam aynı yastıklardan dikeceğim. Kaymıyor, düşmüyor, boynu tam kavrıyor. Kanepede uzanmayı sevenler için ideal.

2 yorum:

  1. tay tüyümü diktiğiniz kumaş.nekadara mal oldu nerden aldınız.
    bu arada elinize sağlık bende çaresizlikten polarla idare ediyorum ama sizin ki çok hoş olmuş.benimkiler çekyet benzeri ama ön kısmı l şeklinde orayı uydurabilirmiyim bilmi,yorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kumaşım tay tüyü. Kayseri'de spot kumaş satan bir dükkandan metresi 9 liraya almıştım. Ama normal kumaşçılarda 15-20 arası bir fiyata satılıyormuş. Kalite farkı var mı bilmiyorum. Bulamazsanız duck kumaşı da güzel olur bence. Kolay gelsin, tekrar görüşmek üzere.

      Sil