14 Mart 2014 Cuma

Yıldızlı Perde Tutacağı

Oğlumun odasındaki sarı saten perdeye geçen yıl koyu parlak kırmızı yıldızlı bir perde tutacağı yaptım. Önce netten bir yıldız buldum. Bunu istediğim boyuta getirdim. Eşime o anda ahşap kestirip ortalığı dağıtmaktansa, kırtasiyede satılan sert mukavvayı kullanmayı tercih ettim. Şekli mukavvaya çizdim, kestim. Sonra mukavvayı sertleştirmek için birkaç kat beyaz tutkal sürüp kuruttum. Mukavva sertleşti. Daha sonra tutkalı kırmızı boyayla karıştırdım. Dikiş dikerken kullandığım ve maalesef atamadığım artık patron kağıtlarımı bu karışıma batırarak buruşturdum ve yıldızın üzerine yapıştırdım.


Tutkalı renklendirmemin nedeni kağıtları yapıştırdıktan sonra arada kalan boşlukları boyayla kapatmanın çok zor ve uzun süreli bir iş olması. Kağıtları ıslaklığı haliyle mukavvayı biraz yumuşattı. Kururken şeklinin bozulmaması için birkaç saat kuruttuktan sonra araya bir mağaza poşeti koyarak üzerine kağıtları düzleştirmeyecek, fakat yıldızın şeklini bozmasını da önleyecek bir ağırlığı ( ben kitap koydum) üzerine koyarak en az 24 saat kuruttum. Yıldızım taş gibi sert oldu.


Daha önce yaptığım burada ve buradaki perde tutucularımda kullandığım yuvarlak çıtaları da kestim, uçlarını zımpara ile yuvarlattım ve kırmızıya boyadım. Yıldızlarımı da son defa kırmızıya boyadım. Yat verniği sürünce pırıl pırıl oldular. Hem odaya çok yakıştı, hem de ahşap kaymadığı için sabit duran perdelere kavuştum.



4 yorum: