12 Kasım 2015 Perşembe

Siyah-Beyaz Ceket



Kumaşını yazın aldığım ceketimi modası geçmeden nihayet bitirebildim. bu yılın en sevdiğim modası triko ceketler oldu. Hem şık duruyor, hem de gün içinde kullanımı çok rahat. Bu ceketleri giydikçe erkeklere çok acıyorum. Giydikleri bir tek ceket pantolon var, onda da yıllardır hiç bir gelişme yok. Kadınlar bir hırka ile de yeri geldiğinde şık görünebiliyor ama onların tek seçeneği kalıp gibi duran ceketler.
Neyse efendim, bu onların sorunu.Ben ceketime geçeyim. Aslında çok basit ve bir gecede biten bir parça. Evde bulunan benzer bir jarse ceketimi üzerine koydum, kestim. İç kısmına pervaz yaptım ki açıldığında da ceket havası versin. Kollarını kumaşım yetmediği için parça ekleyerek yaptım. Hatta sağ kol içi bayağı yamalı oldu. Kollarına önce püskül dikmeye karar vermiştim ama bir türlü gidip alamayınca böyle yaptım. Önüne düğme ya da agraf koymadım. Hepsi bu kadar.
Giymesi çok rahat ve bence şık bir parça oldu.
Bu arada evin hallerinden bahsetmek istiyorum. Çalışan her kadının sorunu hiç bir şeye yetişememek ve dinlenememek bence. Sevgili akıl hocam pinterestte gezerken ev işlerini planlamakla ilgili çokça yazı gördüm. Hepsinin ortak noktası her gün 15 dakikada hızlıca bir işi bitirmekti. Hiç kimse bizler gibi büyük temizlik günü yapıp akşamında dayak yemiş gibi yorgunluktan sızmıyordu. Üstelik evleri de bizimkilerden daha büyük ve genellikle temizlikçi kadın kültürleri pek yok. Biraz inceleyince denemeye karar verdim. Önce ne zamandır gözüme batan ve bir türlü sırası gelmeyen işlerimi listeledim ve bir bir halletmeye başladım. Bir de o gözümde çok büyüttüğüm işler için zaman tuttum. İşe başlamadan fırınımın saatini ayarladım. Mesela yemekten sonra mutfağı toplamak için 15 dakika verdim kendime. Ve yetti. Bir salata yapmanın 4-5 dakika sürmesi benim için sürpriz oldu. İşin sırrı zamanın farkında olmakta. Banyo-tuvalet temizliğini hafta içi işten döndüğüm saate aldım: 15 dakika. Mesela her temizlikte yapmak istediğim ama hep unuttuğum elektrik düğmelerinin temizliği. Eline nemli bir bez al ve hızlıca evi dolaş. 5 dakika dolmadan hepsi pırıl pırıl.
Bu şekilde hem işlerim daha çabuk biter oldu, hem de kendimi çok daha iyi hissetmeye başladım.
Ev halkını da örgütledim tabii ki. Her şeyi ben yapacak değilim ya. Gece yatmaya giden kim olursa salona bıraktıkları ne varsa toplatıp gönderiyorum. Böylece salon da tertemiz oluyor. Onlar da alıştılar.
Saat tutma işini çocukların odalarına da uyguladık. Oyun gibi algılıyorlar. Yarım saatte ne kadar iş bittiğini görmek onları da bayağı şaşırttı. Ev düzenli olunca insan dağıtmaya da kıyamıyor. Dağınıksa bir eksik bir fazla farketmez diye her elimize geçeni bırakıyormuşuz ortalığa.
Belki ben bunu çok geç farkettim, bilmiyorum ama bu fikri aldığım pinterest hanımlarına şükran borçluyum. Bu şekilde düzenli olan hanımlarımız burun kıvırabilir belki ama benim gibi kırkından sonra akıllanmak isteyenlere şiddetle tavsiye ederim. Hayatta kimbilir öğrenecek daha neler var. Sevgilerimle...

16 yorum:

  1. Güzel bir kumaş ve cekete uyarlanması harika olmuş , güzel günlerde giyin .

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle ceketini iyi günlerde giy,kumaş yetmeyince parçalı yapma işine ben de çokça başvuruyorum,hiç belli de olmuyor,belli olsa ne olacak ayrıca...Senin şu akıl hocanı pek sevdim,pinterestte ben de çok dolaşıyorum ama böyle bir konuya bakmak hiç aklıma gelmemişti,ben de aynı konulardan muzdaribim,iş birikiyor ve sonra çok daha ağırlaşıyor,söylediklerini uygulamaya çalışacağım,teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Ev işlerini pek sevmem ve ama işin kötüsü dağınıklık da ruhumu sıkıyor. Her gün azar azar yapmak çok daha iyi. Mutlaka deneyin.

      Sil
  3. Merhaba Özlem hanım, yazınızı okuduğum ne iyi oldu :) bende çalıştığım için aynen hiçbir şeye yetişemiyorum ve bir türlü düzen oturtamadım. Bu söylediğiniz çok mantıklıymış. Kesinlikle denemeyi düşünüyorum. Pinterest bende kullanıyorum ama hiç görmedim böyle yazılar, iyice bir araştırmalıyım. Paylaştığınız için çok teşekkürler. Cekette çok güzel olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Ben sadece fikrini verdim. Programımı tam oturttuğumda daha ayrıntılı yazacağım. Pinterestte "15 minutes a day cleaning" ya da benzeri aramalarda karşınıza çıkıyor. Çok pratik bilgiler de var aynı zamanda. Mutlaka deneyin. Günde 15 dakika o kadar farkediyor ki...

      Sil
  4. Ellerinize emeğinize sağlık çok yakışmış :))

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  6. Çalışan kadın olmanın getirdiği sürekli yorgunluk hali nedeniyle aynı şeyleri hepimiz yaşadık hiç üzülmeyin.Hepsini bir günde bitirme mantığı bende de vardı.Emekli olduğum zaman anladım ben de başkalarının evlerinin tüm hafta boyunca nasıl düzenli olduğunu.Gözümüzde büyütüp ertelediğimiz basit işler evi derli toplu tutuyor hakikaten.Yani üzülmeyin,geç farketmediniz,hepimiz aynı yoldan geçtik.Bir de yaşlandıkça her şeye yetişemediğimiz için evin bireylerini de oyuna katmaya başlıyoruz sanırım.Sağlıcakla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. İnsan her şeye yetişemeyeceğini anladığında yeni taktikler bulmaya başlıyor.

      Sil
  7. Hırka harika kolların parçalı olduğu hiç belli değil çok yakışmış canım güzel günlerde kullan. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. 15 dakika yöntemi iyiymiş ben de bir deneyeyim ama hafta içi bazen kolumu kaldıracak halim olmuyo ki:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka dene. Hele ki saati kurunca iş oyuna dönüyor ve ne işler yapılıyor hayretle göreceksin.

      Sil