23 Ocak 2015 Cuma

Tatil Hediyesi Defter

defter kaplama, süsleme

Herkese merhaba,

Bu sefer ne zamandır aklımda olan ama bir türlü gerçekleştiremediğim bir şey çıkardım ortaya. İlham kaynağım sevgili Esra Akın oldu. Onun yaptığı albüm ve defterleri göre göre kafamda bir şeyler şekillendi. Sonra da nette daha önce gördüğüm mixed media videolarını tekrar izledim. Gerçekleştirmek için itici gücüm karneler oldu. 12 yaşındaki kitap kurdu kızım için ne almam gerektiğine bir türlü karar veremedim. Günlük ve hikayeler yazmak onun en büyük hobileri arasında olduğundan güzel bir defter tasarlamanın onun için herhangi bir hediyeden daha değerli olacağını düşündüm. Bunun için evdeki kullanılmamış bir sürü ajandadan birini kullandım. Pinterestten günlerce resim araştırdım. Ayrıca benim hoşuma giden, hayatı özetleyen sözler yer alsın, sayfalar arasında durup düşünsün istedim. İşte bu defter böyle çıktı… Şimdi ayrıntılar …

Defterimizin orijinal hali


Defterin üzeri yumuşak deriden olunca resim yapıştırırken deforme olmasın diye resmi önce basit bir oluklu mukavva parçasının üzerine yapıştırıp deftere uhu ile yapıştırdım. 


Sonra defterin kalan yerlerini ahşap tutkalıyla ıslatarak üzerine patron çıkarırken kullandığım ve atmayıp bu işler için sakladığım parça pinçik kağıtları hafif buruşturarak yapıştırdım. (Bunlar da saklanır mı ama itiraf ediyorum, ben bir çöpçüyüm ne yapayım?)



Sıra geldi boyamaya. Burada yaptığım vazoyu yaparken kullanımı çok hoşuma giden ucu süngerli ayakkabı boyalarımı aldım elime. Önce kahverengi ile pıt pıt  vurarak boyadım. Sonra siyah ie biraz koyulaştırdım. Yine kahverengi geçtim. İstediğim tona ulaşınca altın renkli parmak yaldızı istediğim yerlerine sürdüm. En son elime eskitme mediumu geçti. Onunla da biraz oynayarak gözüme hoş gelene kadar uğraştım. Aynı işlemleri bembeyaz görüntüsünü kırmak için yan taraflara, sayfalara da uyguladım.


İç sayfalarına koymak için Türkçe ve İngilizce güzel sözler bulup bunları Pinterestten bulduğum vintage etiketlere yazdım. Rastgele sayfalara yapıştırdım. Defterin kurdele detayına da dikkatinizi çekerim. Bunu da iki ayrı mukavvaya yapıştırdığım resimleri araya kurdeleyi sıkıştırıp yapıştırarak yaptım.


 Sonra içinde eski tokalar, kırık kolyeler gibi daha değerli çöplerimin bulunduğu kutumu karıştırarak zincir ve kolye ucu çıkardım. Resmin kenarlarına japon yapıştırıcısı ile yapıştırdım. Resmin sağ tarafında bir eksiklik görüp yine nette bulduğum bir sözü yapıştırdım. Üzerini hafif eskittim.

İşte son hali. Bu tekniği çok sevdim. Yaratıcılığı zorlayan bir iş. Bende bu merak, evde onlarca ajanda olduktan sonra daha çok yaparım bunlardan.
Dün gece dayanamayıp kızıma verdim.  Mutluluğu görülmeye değerdi. 
Bugün tatil başlıyor. Biz de bir haftalık bir kaçamak yapacağız. Telefon, bilgisayar ve interneti kullanmayacağım bir yere. Birazdan yola çıkacağız. Duramadım işlerimin arasında sizlerle de paylaşmak istedim. Tüm öğrenci ve öğretmenlere iyi tatiller diliyorum.

20 yorum:

  1. nefis olmuş bu:) "kırık kolyeler gibi daha değerli çöplerimin bulunduğu kutumu karıştırarak" cümleni okurken gülümsedim:))
    bizler çöpçügillerden olunca nasıl güzel anlıyoruz birbirimizin dilini:)
    kızın güle güle kullansın annesinin ellerinden çıkan bu güzel defteri,,
    mutlu tatiller,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Artık çöplerimi de kategorilere ayırmak zorunda kaldım. Kutu kutu. Başka türlü toparlanamıyorum bir türlü.

      Sil
  2. Kızımla birlikte bayıldık. Çok tebrikler.. seni dikiş etkinliğime davet ediyorum. Ayrıntılar linkte, desteğini bekliyorum. http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr/2015/01/etkinlik-yapalim-etek.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Etkinliğinize katılmayı çok isterim. Zaten dikiş dikmeye bahane arıyoruz. Çok iyi olur.

      Sil
  3. Harika olmuş bu defter bayıldım dokusu resmi fikri çok güzeeeeel ellerine sağlık mutlulukla kullansın kızın.sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık, atıkları değerlendirerek böyle güzel işler çıkaran yaratıcı zekaya bayılıyorum:)) kızın güzel günlerde kullansın annesinin değerli ellerinden çıkan defterini. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda en büyük ilham kaynaklarımdan biri siz oldunuz. Yaptıklarınızı öyle dikkatle takip ediyorum ki kafamda sizinle birlikte yapıyorum sanki. Beğendiğinize çok sevindim.

      Sil
  5. Tek kelimeyle harika el emeği göz nuru bundan daha değerli bir hediye olamazdı. Elinize emeğinize sağlık. Kızınızın ömrü hep mutlu anılarla dolu olsun ve bu anıları sizin harika eserinizde bol bol paylaşsın. Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dileklerinizin hepimiz için olması dileğiyle teşekkür ederim.

      Sil
  6. Esra Akın bu konuda zaten usta! diyeceğim ilham kaynağı doğru seçim:) çok güzel olmuş ellerine sağlık..
    sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Sizin yaptıklarınız da çok güzel.

      Sil
  7. bayıldım, ellerinize sağlık. ben de evdeki eski ajandaları kullanmıyoruz evde öylece kalıyor diye kendi kendime hayıflanıyordum.. şimdi süsleyip püsleyip bunlardan güzel hediyeler yapabiliriz :) süper :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Hemen başlayın. Gerçekten çok zevkli ve yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanabileceğiniz bir konu. Tekrar görüşmek üzere.

      Sil
  8. Harika olmuş bu:)Ya ben de bir çöpçüyüm,ne olacak bizim bu halimiz,bazen kendime sinir oluyorum.Ev bana yetmiyoooooooooorrrrrrrrrr:(:(:(:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sormayın. Geçen yıl evden taşınırken kolilere ne yazacağımı şaşırdım. Çöp olduğu belli olmasın diye havalı kodlar buldum, onları yazdım kolilere. 4-5 büyük koli dikiş malzemeleri, 5-6 koli ahşap boyama ve çöpler. Taşırken koliler açılmasın diye bir de kırılacak eşya diye yazdım üstlerine.

      Sil
  9. Çok beğendim, elinize sağlık.. ben de bir çeşit çöpçüyüm... sizi çok iyi anlıyorum. Umarım ben de bu güzel çalışmalardan yapabilirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim kolayca yapabilirsiniz. Bütün iş başlamakta.

      Sil