13 Ocak 2016 Çarşamba

Bol Resimli Kendi Etiketini Yaratma Aşamaları


Bu sefer bol fotoğraflı bir yayın hazırladım sizlere. Dikiş dikmeye başladığımdan beri kendi etiketimi yaptırmak kafamın bir köşesinde vardı. Dikişi geliştirdikçe ve diktiklerim gözüme güzel gelmeye başlayınca daha bir düşünür oldum. Önce hazır yaptırayım dedim ama sadece kendime ve sevdiklerime dikince bir anda çok sayıda etiket de gereksiz geldi gözüme. Bir de tabii etiketimi kendim yaptım demenin cazibesine kapıldım.
Daha önce Kendi Aplikenizi Kendiniz Yapın yazımda anlattığım gibi oğlumun çantasına aplikelerini internetten bulup yazıcıdan çıkararak kendim yapmış ve çok da memnun kalmıştım. Çanta yıkanmasına rağmen hiç solma, bozulma olmadı. Buradan hareketle kendi etiketimi yaptım ben de:


Önce can dostumuz pinterestte bir araştırdım. Çeşitli yöntemler var. Ben de bu yöntemlerle ve geçmiş tecrübemi birleştirerek yapmaya başladım.
Öncelikle kendime hoşuma giden güzel bir logo buldum. Google görsellerden "sewing labels" şeklinde aratınca sayısız logo çıkıyor karşınıza.
Aşağıdaki iki resmi paintte açarak ve hoşuma gidecek şekilde değiştirerek bir şeyler tasarladım.



Bu arada şunu belirtmek isterim ki bu işlemler en basit şekilde yapılanlar. Elbetteki bu konuda çok daha profesyonel programlar var. Ben sade bir şeyler istediğim ve kendi bilgim ve imkanlarım dahilinde en kolay şekilde yaptığım için bu yolu kullandım.
İkinci resimde adı yer alan site benim görseller konusunda en çok kullandığım site. Harika resimler, kartlar, arka plan resimleri, ne ararsanız var.
Bunları kullanarak paintte şu etiketi oluşturdum.

Etiketi tersten yapıştıracağımız için bize ayna görüntüsü gerekiyor. Yoksa yazılar kumaşa aktarılınca ters görünüyor. Resmi seçerek paintte "yatay döndür" seçeneğine bastım ve resmin tersini oluşturdum ve yazıcıdan çıktısını aldım.



Benim yazıcım lazer yazıcı idi. Ama aplike yaptığım zaman kullandığım yazıcı ink jet idi. Sonuçta ikisi de kullanılabiliyor. Yalnızca ink jet yazıcıdan çıkan resimler iyice kurutulmayınca üzerine sürdüğünüz tutkallar renkleri dağıtabilir. O yüzden buradan çıkan resimleri bir gün bekletmenizde fayda var bence.
Resim hazır olduğuna göre şimdi üzerine transfer tutkalı sürebiliriz. Benim elimde kumaşa transfer tutkalı vardı, onu kullandım. Pinterestte meşhur mod podge kullanılabileceği yazıyor. ben de aynı fikirdeyim. Dekupaj tutkalı hatta kırtasiye tutkalı bile olabilir bence.


 Tutkalı ters çevirilmiş resminize her yerini kaplayacak şekilde sürüyoruz.


 Sonra beyaz veya krem rengi kumaş üzerine, tutkallı kısmı kumaşa gelecek şekilde yapıştırıyoruz. Ben kırpık kumaşları kullandığım için etiketleri kesip ayrı ayrı yapıştırdım. Cimrilik işte...


Üzerinden hafifçe bastırarak resmin tamamen kumaşa yapışmasını sağlıyoruz. Resmin üzerine bir naylon örterek ve üzerinden elle veya bir merdane ile bastırarak arada kalabilecek hava kabarcıklarını gideriyoruz. Burada en çok alttaki kumaşın buruşmamasına dikkat ediyoruz. Arada tutkal olduğu için bu işlemleri tutkal kurumadan hızlıca yapmak gerekiyor. Bu işlemler bittikten sonra en az 24 saat bekletmemiz gerekiyor.
Daha sonra su dolu bir kaba batırdığımız bir sünger ile tüm kağıdı ıslatıyoruz. Parmak uçlarımızla hafifçe kağıda sürttürerek kağıdı soyuyoruz.

Bu işlem biraz uzun sürebilir. Çünkü kurudukça yazılar yine soluyor. Ben aralıklarla üç defa yaptım soyma işini. Kurudukça resmi kontrol edip solduysa yeniden ıslattım.
En sonunda etiket tam olarak ortaya çıkınca etiketi korumak için evde her şey için kullandığım ahşap tutkalını aralarda kurutarak bir fırçayla iki kat  sürdüm.


 Son olarak da sürfile makasıyla kestim. İşte etiketim hazır. İstediğim yere dikebilirim artık.


Aynı yöntemi çocukların eşofman ve diğer okul malzemelerine isim yazmak için de kullanacağım.
Bir şeyi daha kendi ev imkanlarımla yapmanın mutluluğuyla bu günü de böylece bitirdik.

26 yorum:

  1. Bayagi mesakkatli bir yol katetmissin ama sonucata insanin kendi el emegi baska oluyor. Cok guzel olmus, guzel gunlerde kullan.
    Bende ilk etiketlerimi yazicidan basmistim. Ama hicbir islem yapmadan oldugu gibi kullandim,yikadim ve birsey olmadi:))
    Acemi sansiydi herhalde:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan yazınca daha zor gibi geliyor ama işlemler, resimleri bulmak haricinde pek uzun sürmedi. Sizin nasıl yaptığınızı anlatırsanız onu da denemk isterim.

      Sil
    2. Ben bir magazada etiket kumasi gormustum,hani yaninda kaleminde oluyor, elde yaziyorsun. Ondan aldim. Word'de etiket adimi(MeliNed) 3 sutun ve bir sayfa boyunca yazdim. bir cikti aldim, o ciktiya gore kumas etiketi A4 'e pritt ile yapistirip bastirdim. Bir gun kurumaya biraktim, sonra tersinden utuledim. Test icin elde yikadim, akma yada dagilma yapmadi.

      Sil
    3. Çok kolay görünüyor ama etiket kumaşı hiç gözüme çarpmadı. Bir sormak lazım. Teşekkürler.

      Sil
  2. Bravo diyorum Özlem, sonuç çok başarılı,iyi sabır lazım valla ,sende o sabır fazlasıyla var sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiğim ve sonucunu merak ettiğim şeyler için sabırlıyım herhalde. teşekkürler.

      Sil
  3. Bu kadar uğraşıp sonucu başarılı hale getiren hamarat bir hanıma şapka çıkarılır, bravo Özlem'ciğim etiketlerin çok güzell.

    YanıtlaSil
  4. meşakkatli bir iş ama güzel bir sonuç olmuş, denemeye değer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında toplamda çok zaman almadı ama aralarda beklemeli bir iş olunca sonuca ulaşması uzun sürdü.

      Sil
  5. Helal olsun valla,sabır istiyor ama süper fikir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yaptıklarınız da daha az değil bence. hepimiz çok sabırlıyız biz.

      Sil
  6. Sizi kutlayarak yorumuma başlamak istiyorum :) Bende çok araştırıp deneme yanılma yollarıyla hüsran sonuçlar elde ettim :) Kimi yabancı sitelerde yağlı kağıda püskürtme özelliği olan yazıcı ile çıktı almak.tam kurutup kaputbezi denen pamuklu şeritlere ütü ile aktarmak. Tabi ön hazırlık cabası. Sonuç, hedefiniz olduğunda yaşanılan aşamalar zor gelmiyor. En yakın zamanda denemem gereken mutlak bir detay. Bunun için size teşekkür ediyorum renklidesign

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o yöntemleri çok okudum ama daha önce denediğim için bunda karar kıldım. Diğerlerini de denemek istiyorum ama nette yer alan her şeye de inanmamak gerekiyor.

      Sil
  7. Sizi kutlayarak yorumuma başlamak istiyorum :) Bende çok araştırıp deneme yanılma yollarıyla hüsran sonuçlar elde ettim :) Kimi yabancı sitelerde yağlı kağıda püskürtme özelliği olan yazıcı ile çıktı almak.tam kurutup kaputbezi denen pamuklu şeritlere ütü ile aktarmak. Tabi ön hazırlık cabası. Sonuç, hedefiniz olduğunda yaşanılan aşamalar zor gelmiyor. En yakın zamanda denemem gereken mutlak bir detay. Bunun için size teşekkür ediyorum renklidesign

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim paylaşımınız için.Evde etiketlerimizi istediğimiz gibi yapabiliriz yaşasın :)

    YanıtlaSil
  9. Evet, bir şeyi daha kendi kendimize yapabiliyoruz artık.

    YanıtlaSil
  10. Çok iyi yaa, bunu kendimiz yapabileceğimizi hiç tahmin etmemiştim. :) süper olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Evde yapılamayacak şey yok gibi.

      Sil
  11. Kendimiz yapabileceğimiz hiç aklıma gelmemişti. Süper fikir verdiniz. Benim dikiş makinem harf yazdığı için idare ediyordum ama bu olayla lavel atlanabilir:))) Emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında okuldan "eşofmanlarınıza isimlerinizi anneniz işlesin" uyarıları geldikçe hep düşünüyordum ama bir türlü deneyememiştim. Bayağı oldu. Teşekkürler.

      Sil
  12. Vay bee. Bravo Özlem. Süper bir fikir. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. İş hobilere gelince kafa zehir gibi çalışıyor.

      Sil
  13. Vay bee. Bravo Özlem. Süper bir fikir. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  14. bu gerçekten çok hoş ! ellerinize sağlık ilk fırsatım olduğunda deneyeceğim :)

    YanıtlaSil