3 Şubat 2016 Çarşamba

Ekose Gömlek


Ekose etkinliği bitti mi bilemiyorum ama benim gömleğim yeni bitti. Gece 12'de kol düğmeleri dikildi, sabah giyilerek işe gidildi ve öğlen fotoğraflandı.
Kumaşını yazın Bandırma pazarı'ndan almıştım. Satan amca bunları eşit boylarda kesip yer sofrası bezi olarak satıyormuş ama ben görür görmez kafamda gömleği bitirdim bile ve aldım gitti. Aslında kızımı düşünerek almıştım ama baktım o pek kararsız kaldı ben de kendim için yaptım.

Kalıbım Burda'nın Nisan 2011 sayısından 106 no'lu modeli.
Aslında  elbise modeli  ama ben gömlek olarak kullandım. Burda'nın bu sayısı benim için yapılmış gibi. Derginin yarısından çoğunu diktim, kalanı da sırasını bekliyor. Bu kalıp da o günden bugüne cesaretimi toplamamı bekliyordu.
Kalıptan daha önce de şifon bir gömlek dikmiştim. Çok güzel bir kalıp. Ama bu kumaş daha kalın olunca kollar dar geldi, yarım cm kadar yanlardan açtım.
Ön penslerini çalışmadım.
İlk defa roba  diktim. Pek bir zorluğu yokmuş.
İlk defa bir seferde kol takabildim ki sökme rekorum en az 3 defa idi.
İlk defa  kuralına uygun olarak kol yırtmacı ve manşeti yaptım. You tube sağolsun. Özellikle "Sewing Guru" diye bir adamın anlattıklarından çok faydalandım.
Sonuçta beni yormayan, diker dikmez giymek istediğim bir gömleğim oldu.

Bu gömlekten neler öğrendim ?
Öncelikle Burda'da daha önce hiç dikkat etmediğim işlem sırasına uyunca işlerin çok daha kolay işlediğini
Her kalıbın her kumaşa uygulanmayacağını, bu yüzden dikiş paylarını fazlaca bırakma alışkanlığımın pek de fena bir şey olmadığını,
Kol yırtmacını (sleeve placket dedikleri şey) , kolu takmadan önce yapmak gerektiğini
Kolları bedene en son işlemde birleştirmenin en doğrusu olduğunu öğrendim.
Şimdi ne dikeceğimi düşünmekle meşgulüm. Her gün fikrim değişiyor. Bir kumaş stoğuma, bir Burda'lara bakıyorum. Bakalım piyango hangisine çıkacak.


Kol pervazım
Tüm iç dikişleri dikiş paylarını kıvırıp yeniden kapattım
İlk roba dikişim

Mutlu son





15 yorum:

  1. Elinize emeğinize sağlık çok şık olmuş size çok yakışmış güle güle giyinin...

    YanıtlaSil
  2. Özlem ellerine sağlık hazır gibi olmuş.Diktikçe ustalaşıyor insan.Sen öyle değişik şeyler yapıyorsun ki,dikiş senin için en kolayı bence.Ekose şimdilerde tamamlnıyor zaten geç kalmadın.Helen pazen etkinliğimiz sürüyor ve kaban dikme etkinliğimiz başladı,martta da ceket dikeceğiz.Ben pazeni yürütüyorum,Melined de kabana başladı.Ceket etkinliğini de Ayselce örgülere kakaladık,hihigi.Hadi sen de gel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Etkinlikler insanı hızlandırıyor. Yoksa insanın elinde sürünüyor her şey. her etkinlikle ilgili kumaşım da var. Sıraya koyayım en iyisi.

      Sil
  3. Cok basariliiii. Gomlek dikmeyi biz gozumuzde buyutuyormusuz:)) Bende ilk diktigimde ne korkularla baslamistim, sonra anladim ki cokta abartacak birsey yokmus:)
    Kul daralmayinca, hizir yetismezmis. Ne dikeyim diye dusunme, Sevda'nin dedigi gibi bu arlar buralar etkinlik kayniyor. Gel katil bize, hep birlikte mutlu olalim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de gömlekten çok korkuyordum. Bir de ne hikmetse gömlekler hep çok pahalı olur ya "demekki dikişi zor, ondan pahalı oluyor" diye bir şartlanmam vardı. Hiç de öyle korkulacak bir şey değilmiş. Etkinliklerin hepsine katılacak kumaşım da var. Geliyorum.

      Sil
  4. Olmuş, olmuş, pek de şık olmuş, ellerine sağlık arkadaşım, güle güle giy.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. ben de çok sevdim. Bu hafta tam iki kere, hem de işe giderken giydim.

      Sil
  5. Renkleri ne kadar güzelmiş gömlek olarak kullanman harika olmuş güzell günlerde giy cnm. son derece de yakışmış. Evet şimdiden olacak etkinlikler haber verilmiş eğer martta benimkine de katılırsan çok sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi renkleri harika. Bi de insan kumaş cahili olunca adamın sofra bezi diye sattığını üzerine gömlek diye dikiyor. Ama mağazalarda da benzer kumaşları görünce dikiverdim. Etkinliğine mutlaka katılacağım. Kol takılacak ne varsa dikmek ve bu konuda ustalaşmak istiyorum.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık, kumaşınız da çok güzelmiş, tam ekose gömleklik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Her ne kadar sofra bezi olrak satılıyorsa da bence de tam gömleklik.

      Sil
  7. Çok güzel olmuş, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Sizin gibi marifetli hanımları gördükçe helal olsun diyorum. Üretmek ne güzel şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. İnsanın kendi ürettiklerini kullanması çok zevkli oluyor.

      Sil